Latijnse naam: Nephrops Norvegicus
Engelse naam: Norwegian Lobster
De Langoustine (Nephrops norvegicus) is een kleine zeekreeft die 10 tot 24 centimeter groot kan worden en ingegraven leeft in zanderige en modderige bodems tot op een diepte van 800 meter (meestal echter tussen 30 en 200 meter diep). Ze zijn nauw verwant met de echte zeekreeft, de homard. Noorse kreeftjes zijn bovenaan en opzij oranje gekleurd en aan de onderzijde wit. Ze zijn betrekkelijk lang en slank vergeleken met andere kreeftensoorten, met lange zeer slanke scharen. In het Italiaans heet de Noorse kreeft scampo, meervoud scampi, maar dat woord wordt al jaren misbruikt voor gekweekte tropische zoetwatergarnalen. Ze komen voor in een groot deel van de Noordzee, op en in modderige bodems. Er wordt vooral met de twinrig gericht op langoustines gevist.
Smaak
Langoustines hebben een heerlijk zoetige kreeftsmaak en hebben veel meer smaak dan tropische kweekgarnalen die ten onrechte vaak scampi's worden genoemd en meestal met veel specerijen en/of knoflook op smaak worden gebracht. Langoustines zijn ook rauw bijzonder lekker. Bij rauwe consumptie moet wel het darmkanaal worden verwijderd omdat mensen van de levende darmbacteriën ziek kunnen worden. Bij gare langoustines is dit probleem er niet.