Wadvistochten en fileerworkshops
Om het vakmanschap van traditionele kustvissers te behouden en te verspreiden onder geïnteresseerde burgers worden vanuit Lauwersoog diverse Wadvistochten aangeboden. In aansluiting op de Wadvistochten worden ook cursussen gegeven in het fileren en verwerken van vis. De Wadvistochten vertrekken vanaf Proeflokaal ‘tAiland en de fileercursussen worden gegeven in het naastgelegen Fileerlokaal 'tAiland. Beide zijn onderdeel van het project ‘vakmanschap in de kustvisserij’.
Zowel lange en korte wadvistochten
De Wadvistochten die worden aangeboden variëren in tijdsduur en intensiteit. Een tochtje met de kraite (slikslede) naar een fuik om deze te legen duurt drie kwartier. Met de boot fuiken legen bij de spuisluizen duurt al gauw anderhalf uur. Voor oesters en kokkels zoeken bij de Engelsman plaat zijn we meestal 4 uur de haven uit. En als we gaan harders zoeken bij Schiermonnikoog duurt dat meestal wel 6 uur. Voor alle opvarenden zijn dan wel flesjes water, belegd brood en frisdrank in de boot aanwezig.
3-daagse Wadvistocht
Wie het echte leven van een visserman op zee wil meemaken kan ook 3 dagen en twee nachten mee met het moederschip TS31 de haven uit.
Vissen op Harder
Van alle activiteiten is het hardersvissen het moeilijkst en het spannendst. Omdat deze visserij zo veel kennis en vaardigheden vraagt is er voor het project 'Vakmanschap in de Kustvisserij' een speciale handleiding over de hardervisserij geschreven. Leren hoe deze visserij echt werkt kan alleen door mee te gaan met een hardervisser.
Vissen met fuiken
Het vissen met fuiken is iets minder ingewikkeld maar vraagt toch de nodige kennis en vaardigheden. Om te laten zien hoe de fuikenvisserij vanuit Lauwersoog in zijn werk gaat zijn twee korte films gemaakt. Kijk op het Youtube Channel van Goede Vissers.
Vistuigen
De traditionele visserij met vaste vistuigen heeft een rijke geschiedenis. Samen met de vissers streven we naar een even rijke toekomst. Visserman Karel Vaszlovzky heeft over de rijke visserijtraditie in het Dollardgebied dit filmbeeld gemaakt. Het laat zien hij de visserij van oudsher onderdeel is van de cultuur aan de Waddenkust en geeft een beeld van hoe die visserijtraditie levensvatbaar kan blijven.
Op harderjacht, het echte werk
Tijdens de Wadvistocht 'Harderjacht' ga je met een echte beroepsvisser mee in de rubberboot op zoek naar harders. Over Wadplaten, in prielen en langs kantjes zoeken naar vis. Als er vis gevonden wordt: het net uitzetten, door het water lopen om de vis op te jagen, vervolgens het net terug in de boot trekken en de vis eruit halen, als er tenminste iets gevangen is. Terug in Lauwersoog kan de vangst in het fileerlokaal gezamenlijk worden schoongemaakt, bereid en opgegeten.
Voor alle opvarenden zijn waadpak oliejas en reddingsvest beschikbaar. Volwassenen kunnen ook kiezen voor een nieuw eigen waadpak dat na de wadvistocht mee naar huis genomen kan worden. Voor kinderen zijn er kleine maten beschikbaar. Dragen van een zwemvest is voor kinderen verplicht.
Informatie, agenda en kosten
Actuele informatie over de Wadvistochten en de cursussen in het fileerlokaal is te vinden op de website www.wadvistochten.nl. Op die website staat de actuele agenda en informatie over de kosten. Reeds ingeplande evenementen waarvoor al aanmeldingen binnen zijn, staan op de facebookpagina's van Wadvistochten of 't Ailand.
Boeken workshop of wadvistocht
Voor vragen en aanmeldingen kan een mail worden gestuurd naar wadvistochten@goedevissers.nl
Veiligheid en voorwaarden
- Voor alle deelnemers is het opvolgen van aanwijzingen van de schipper te allen tijde verplicht.
- Deelnemende kinderen: minimumleeftijd 8 jaar en zwemdiploma A en B, gebruik reddingsvest verplicht.
- Deelnemende volwassenen: goed kunnen zwemmen, geen alcoholgebruik voor of tijdens de Wadvistocht, goede gezondheid en conditie, gebruik reddingsvest op eerste aanwijzing van de schipper.
- De visboot en bemanning beschikken over alle benodigde papieren voor het uitoefenen van deze Wadvistochten met gasten. De schipper is belast met de zorg over de veiligheid van opvarenden, boot en uitrusting.
- Deelname aan de Wadvistochten is op eigen risico. Schade aan eigendommen en schade door blessures of verwondingen kunnen niet op de schipper of het visserijbedrijf worden verhaald.
Behoud van regionale visserijtraditie en het bijbehorend vakmanschap is één van de doelstellingen van Stichting Goede Vissers en alle betrokken visserijbedrijven.