Vissers met respect voor de zee

Vind uw Goede Visser !

nieuws

Plastic uit de zee vissen op de Dag van het Wad

20 June 2018

Op 30 juni en 1 juli viert de Wadden, de Dag van het Wad. We vieren dan de verjaardag van het Werelderfgoed de Waddenzee. Er is van alles te doen. Onder andere plastic uit de zee vissen.

Bij t Ailand Lauwersoog kun je op 30 juni vanaf 11:00 meezingen vanaf de dijk voor de jarige Waddenzee. Van 12:00 kun je mee op zee om plastic eruit te halen, als cadeau voor de jarige. Onder de noemer ‘Doe eens Wad’. Naar een idee van Nienke Dijkstra.

Hierna kun je met de rubberboot van de Goede Vissers van de TS31 mee op zee om op traditionele wijze te gaan staand want vissen en de netten leeghalen.

Programma ‘t Ailand Dag van het Wad

- 11:00 zingen voor de jarige Waddenzee.

- 12:00-13:00 Plastic vissen. Doe eens Wad.

- 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur.  Staand want vissen.

- 17:00 einde programma, restaurant blijft open tot 20:00

Aanbieder: ’t Ailand en Wadvistochten
Startlocatie: Restaurant ’t Ailand, Haven 49 Lauwersoog
Tijdstippen: 11:00 - 17:00

Deelname:  €5,- per persoon.
Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, mits in bezit zwemdiploma.

Opgeven via:
E. wadvistochten@goedevissers.nl
T. 0519-349033

Of binnen lopen/ melden bij: Haven 49A in Lauwersoog. (Open vr, za ,zo 11-20:00)

Dag van het Wad

Werelderfgoed Waddenzee heeft een verjaardag. Dat heet De Dag van het Wad, en is dit jaar op zaterdag 30 juni. Dat is niet de dag waarop de Waddenzee werd geboren. Maar de zaterdag nabij de dag waarop de Waddenzee officieel UNESCO Wereld Erfgoed werd.

Meer info over de overige actoviteiten in het weekend van de Dag van Het Wad:

https://www.visitwadden.nl/dag-van-het-wad

Doe eens Wad

Nienke Dijkstra ruimt onder de naam Doe Eens Wad al jaren plastic op in het Waddengebied. Samen met gasten op haar zeilschip de Raaf. Gasten betalen voor de excursie en ruimen plastic afval op. Een super manier om et eigen initiatief zonder subsidies echt iets te doen.

Nienke heeft bedacht om als cadeau aan het jarige werelderfgoed met heel veel mensen plastic op te ruimen. Niet op één dag. Maar steeds als je op of rond het Wad bent, of ergens anders buiten in de natuur. Ze heeft jute zakjes laten maken die je makkelijk om je heup kan knopen. Plastic rommel die je vindt kan je makkelijk daar in doen. Dan blijven de zakken van je kleding schoon. Het jute zakje kan je thuis leeggooien in de afvalbak. En als hij vies is kan je hem wassen. Echt handig. Want we zien allemaal weleens iets liggen wat je eigenlijk wilt oprapen, maar waar laat je het dan? Je wilt geen viezigheid in je jaszak of broekzak stoppen.

Fishing for litter

Voor vissers is er al al jaren het Fishing for Litter van KIMO. Vissers nemen plastic afval dat in de netten zit mee naar de haven en kunnen het kwijt in de containers van KIMO. (KIMO International is in 1990 in Denemarken opgericht. De Noorse afkorting KIMO staat voor “Kommunenes Internasjonale Miljorganisasjon” en is een vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangenorganisatie van lokale overheden. De organisatie strijdt tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse zee, Noordoostelijke Atlantische oceaan en de Oostzee. Bij KIMO International zijn ca. 150 gemeenten uit 13 landen aangesloten.) Meer info op http://www.kimointernational.org/

Herbruikbare jute zakjes

De nieuw ontwikkelde jute zakjes zijn eigenlijk een soort burgerversie van hetzelfde idee. Alles eindigt in zee. En alle plastic zwerfafval wordt uiteindelijk microplastic. Dus iedereen die van de zee houdt, graag vis eet of van de visserij leeft, we hebben allemaal een belang om de zee schoon en gezond te houden.

Nienke heeft als kado voor de Waddenzee bedacht dat we haar verlossen van plastic afval. Dat doen we door plastic dat we zien slingeren mee te nemen. De jute zakjes zijn daar een handig hulpmiddel bij.

http://www.doeeenswad.nl/doe-eens-wad/

Doe eens Wad - Samen iets doien tegen de Plastic Soep in de Waddenzee. 

 



nieuws